Hæderspris fra Kræftens Bekæmpelse til DSPM bestyrelsesmedlem

Bestyrelsesmedlem og tidligere formand for DSPM, psykolog og seniorforsker Julie Midtgaard modtog i går aftes, 4. februar 2015, sammen med sin kollega, fysioterapeut og kandidat i sundhedsvidenskab Morten Quist, Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2015.

Hædersprisen blev overrakt af kronprinsesse Mary ved et arrangement på World Cancer Day i Skuespilhuset i København.

Julie Midtgaard og Morten Quist arbejder på Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning på Rigshospitalet, hvor de forsker i kræft og motion. De har været med til at dokumentere, at motion har adskillige gavnlige virkninger på kræftpatienter, blandet andet i forskningsprojektet Krop og Kræft, som handler om fysisk træning til patienter, der får kemoterapi. Krop og Kræft er i dag et fast etableret tilbud syv steder i landet.

Krop og Kræft består af seks ugers træning, men flere af de yngre deltagere i Krop og Kræft havde lyst til mere fysisk træning og større udfordringer. Og det blev startskuddet til, at Morten Quist og Julie Midtgaard tog initiativ til først ’Proof of Life’, som er en idrætsforening for unge kræftpatienter op til 40 år, og senere ’PACT’, som er for alle, der er berørt af kræft, uanset alder.

Her kan medlemmerne mødes til fysisk træning og udfordre deres fysiske grænser i blandt andet løb og cykling. For prismodtagerne betød det, at forskningsindsatsen førte dem videre til en stor frivillig indsats inden for kræft og motion.

Indstillet af en kræftoverlever

Julie Midtgaard og Morten Quist blev indstillet til Kræftens Bekæmpelses Hæderspris af Linda Leonhardt, der er aktiv i foreningen PACT og lærte prismodtagerne at kende på La Santa Sport i 2010, hvor de arrangerede aktiv ferie for tidligere kræftpatienter. Da var det et år siden, hun selv var blevet behandlet for brystkræft.

-De har gjort en kæmpe forskel for kræftpatienter og for hele tankegangen omkring motion og kræft, siger Linda Leonhardt.

Det er femte gang, at Kræftens Bekæmpelse uddeler sin hæderspris på 50.000 kr. Med hædersprisen ønsker Kræftens Bekæmpelse at fremhæve den særlige indsats og det enestående eksempel, som kan inspirere andre til at give kræftpatienter optimal behandling, pleje og omsorg