Nyt forskningsprojekt om prostatakræft og forbold

Kan fodbold motivere mænd med prostatakræft til en sundere og mere aktiv livsstil? Forskere har sat sig for at finde svaret med et nyt landsdækkende projekt.

Forskere fra Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning, Rigshospitalet, Frederiksberg Hospital, Herlev Hospital og Aarhus Universitetshospital har nu igangsat forskningsprojektet ´FC Prostata Community’ i samarbejde med DBU, TrygFonden, Prostatakræftforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet.

Forsøget skal undersøge, om klubfodbold kan fastholde mænd med prostatakræft til at være fysisk aktive og derigennem nedbringe eller forebygge bivirkninger til behandlingen. Forsøget strækker sig over tre år og indebærer to grupper af mandlige prostatakræftpatienter, der fordeles efter lodtrækning – én gruppe træner motionsfodbold to gange om ugen, mens en kontrolgruppe holder sig fysisk aktiv på anden vis. Gennem fuld kropsscanning og interview undersøges det, hvordan mændene i de to grupper har forbedret deres muskelmasse, fedtmasse, knoglestyrke og livskvalitet.

Desuden er projektet med til at undersøge, hvordan idrætsklubben fungerer som miljø for at fremme sundheden. Et tidligere projekt med motionsfodbold danner baggrund for forsøget, hvor en lille gruppe mænd med prostatakræft i kastrationsbaseret behandling forbedrede næsten alle parametre for sundhed gennem ugentlig fodboldtræning. Mændene i fodboldgruppen kan selv vælge klub for deres fodboldtræning, som foregår to gange ugentligt.

Du kan læse mere om projektet på www.fcprostata.dk og se Mortens Olsens søgning efter den nye super-angriber til landsholdet – med prostatakræft – her https://vimeo.com/124604442 samt få indblik i, hvordan spillet muligvis vil blive oplevet fra sidelinjen her https://vimeo.com/124524514